CB Triflex - trzeba przy montażu "uszczelnić"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paffcio
    Ambiente
    • 2007
    • 231

Zamieszczone przez bobolino
    W żadnym aucie, które posiadałem, nie byłem oślepiany lusterkami zewnętrznymi. Wewnętrznym owszem. Kwestia prawidłowego ustawienia lusterek bocznych. Rzecz jasna pomijam sytuacje, kiedy ktoś podczas wyprzedzania "mrygnie" na pól sekundy długimi, ale i tak odbicie w lusterku bocznym nie wali mnie po oczach = nie oślepia.
    Dobra moze przesadzilem oslepiany, ale nie o tym mowa tutaj. Czy mozliwe ze mam tylko wewnetrznie sciemnaijace sie lusterko a zewnetrzne nie czy tez gdzies jest uszkodzenie.

Specyfiakcja przy zamowieniu nie mowiala o sciemnijacych sie lusterkach zewnetrzynch wiec zawsze uwazalem ze jest OK. ale w sumie multifunkcji tez w kodach nie ma, a fizycznie jest
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Od dzis mam problem z Triflexem - bardzo mozliwe, ze jest to spowodowane myciem auta, bo kolega dosc mocno widac karcherem mi "pomógł". A wiec jezeli przekrece zaplon to juz skala na CB leci na maxa...bądz jak włacze zwykłe radio w aucie to tez Cb przestaje działac. Czy ktos z Was miał moze taki problem???? Zdecydowanie pogorszył tez sie odbór radia FM. Jutro tzn dzis pewnie sie dostane do antenki. Podłaczylem Vaga i w radiu był bład "zwarcie do masy", oraz 2 bład "przerwa w antenie". Wydaje mi sie, że po przekreceniu zapłonu juz jakies napiecie idzie na antene
    Załączone pliki
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ten blad, to ja mam od zawsze u siebie, ale CB dziala normalnie, a jakosc FM jest raczej ciagle taka sama, tzn pogorszyla sie, ale mam tak w dwoch innych autach, wiec raczej to nie wina samej anteny
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

piotrek_os, trzeba koniecznie zajrzeć do anteny. Jak przy montażu nie dałeś pod stopkę dodatkowo jakiegoś uszczelnienia ( poza tym ori ) to woda po jakimś czasie może się dostać, szczególnie jak lecisz "karciuchem"...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• eMeM
          Drive
          • 2010
          • 73

Ten sam problem miałem i jak się okazało antena zalana

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No i niestety! Przeprosiłem sie z ori antena od radia i za antena CB Florida - chwilowo - do póki nie kupie nowego triflexa.

Problemem okazala sie uszczelka pod triflexem - na podsufitówke woda sie nie dostawala, bo suchutko i bez plam ale za to to co zobaczyłem w antenie.......

Wiec jak teraz bede montowal nastepnego triflexa to trzeba bedzie jakisms sylikonem czy czyms innym uszczelnic, bo uszczelki przy triflexie nie za bardzo dolegaja do dachu i efekt widoczny na fotkach
            Załączone pliki

Komentarz

Zamieszczone przez piotrek_os
              Wiec jak teraz bede montowal nastepnego triflexa to trzeba bedzie jakisms sylikonem czy czyms innym uszczelnic
              jeżeli chcesz mieć dobry odbiór FM to daruj sobie triflexa - widać ewidentnie brak wzmacniacza w tej antenie (chyba że opracują nową, poprawioną wersję) a przy radiu fabrycznym jest on wręcz wymagany i niezbędny.

CB na Florydzie również znacznie lepiej Ci będzie pracować

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Wystarczy wsadzic osobny wzmacniacz na kablu i bedzie to samo
                Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez innova
                  Wiec jak teraz bede montowal nastepnego triflexa to trzeba bedzie jakisms sylikonem czy czyms innym uszczelnic
                  jeżeli chcesz mieć dobry odbiór FM to daruj sobie triflexa - widać ewidentnie brak wzmacniacza w tej antenie (chyba że opracują nową, poprawioną wersję) a przy radiu fabrycznym jest on wręcz wymagany i niezbędny.

CB na Florydzie również znacznie lepiej Ci będzie pracować
                  Własnie sobie nie bede darowal i niebawem bedzie nówka triflex na 0II :diabelski_usmiech A kolega widac teoretycznie do triflexa podchodzi - bo ja mimo tej awarii kupie nastepnego

[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 16:20 ]
                  Z tego co widze to tylko kijowa jest uszczelka....kótra poprostu "zgniła"

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                    masz rację Maicroft - zapomniałem o tym rozwiązaniu (zagotowałem się trochę jak przeczytałem ile problemów z tym TriFlexem) chcociaż wcześniej wielokrotnie o nim wspominałem. Wzmacniacz dodatkowy ma najwiekszy sens, gdy będzie zamontowany zaraz przy antenie.

Chyba najlepiej byłoby założyc oddzielny wątek typu: co należy uwzględnić przed montażem tri-flexa i wtedy ilośc problemów powinna spaść o 99%

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                      masz rację Maicroft - zapomniałem o tym rozwiązaniu (zagotowałem się trochę jak przeczytałem ile problemów z tym TriFlexem) chcociaż wcześniej wielokrotnie o nim wspominałem. Wzmacniacz dodatkowy ma najwiekszy sens, gdy będzie zamontowany zaraz przy antenie.

Chyba najlepiej byłoby założyc oddzielny wątek typu: co należy uwzględnić przed montażem tri-flexa i wtedy ilośc problemów powinna spaść o 99%
                      Nie rób z igły widły....., bo jeszcze nie załozyłes, a juz "kupe problemów" masz. Osobiscie duzej róznicy nie widze na ori antenie FM, a triflexie - wiec ja wzmacniacz odpuszczam

Komentarz

bo jeszcze nie załozyłes, a juz "kupe problemów" masz
                        nie ja,

jak przejrzysz forum to dostrzeżesz, iż to nie ja zgłaszałem problemy z tą anteną

ja mam zupełnie inną koncepcję (uwzględnia jeszcze SAT i TV), zresztą widoczną w wątku o modułach dopasowujących

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak przejrzysz forum to dostrzeżesz, iż to nie ja zgłaszałem problemy z tą anteną
                          spoko faktycznie nowy jestem na forum i nie znam wątków o trifleksie :diabelski_usmiech
                          tak na marginesie jak przjrzysz Ty wątki o trifleksie....to moze doczytasz kto był jednym z pierwszych prowodyrów tej antenki.... :diabelski_usmiech

Komentarz

tak na marginesie jak przjrzysz Ty wątki o trifleksie....to moze doczytasz kto był jednym z pierwszych prowodyrów tej antenki.... :diabelski_usmiech
                            jeżeli chcesz mnie przekonać że ja, to odradzam :diabelski_usmiech

wertować forum nie będę, idę od razu o zakład (kolega teoretyk jak ktoś zauważył), że wszędzie tam, gdzie opiniodawca jest szczery i prawdomówny to będzie napisane: "słaby/zmniejszony zasięg FM na Triflexie" albo coś podobnego

metryki też nikomu nie przeglądam, osiągnąłem już poziom w którym oceniam osoby na podstawie ich wiedzy i tego czy mówią prawdę a pomagam każdemu, kto się zwróci o pomoc. Zatem spoko jeżeli jesteś nowy, świeży czy jak to zwał - z mojej strony spotka Cię tylko szczera porada i pomoc w zakresie, w którym czuję się co najmniej dobrze...ale cierpliwość też ma swoje granice i żadna świeżość czy nowość nie będzie usprawiedliwieniem.

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

innova, piotrek_os, był chyba pierwszym użytkownikiem Triflexa w klubie, namówił mnie i w nie długim czasie po nim sam zamontowałem. On przecierał szlaki.
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

idę od razu o zakład (kolega teoretyk jak ktoś zauważył), że wszędzie tam, gdzie opiniodawca jest szczery i prawdomówny to będzie napisane: "słaby/zmniejszony zasięg FM na Triflexie" albo coś podobnego
                                Raczej nie ma zbyt wielu takich wpisów. Mam już drugiego triflexa i jakoś nie narzekam.
                                Gdyby faktycznie triflex był kiepską anteną, Piotrek nie zakładałby trzeciego...

[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 20:56 ]
                                A co do przeciekania, to może faktycznie karszerem lepiej nie walić pod antenę... Uszczelka uszczelką, ale na zimne lepiej dmuchać.
                                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• zwolin
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 656

wertować forum nie będę, idę od razu o zakład (kolega teoretyk jak ktoś zauważył), że wszędzie tam, gdzie opiniodawca jest szczery i prawdomówny to będzie napisane: "słaby/zmniejszony zasięg FM na Triflexie" albo coś podobnego
                                  No to albo ja kłamczuch jestem, albo Ty przegrałeś zakład. Mam dołożony wzmacniacz oczywiście. No bo jak ktos zastepuje antenę ze wzmacniaczem anteną bez wzmacniacza i dziwi się, że ma słabszy sygnał to nie jest to problem z anteną..... :P
                                  Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                  O II Tour Combi 1.6
                                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Zamieszczone przez smer
                                    Gdyby faktycznie triflex był kiepską anteną, Piotrek nie zakładałby trzeciego...
                                    ja tylko odpowiadam na pytania i prośby o pomoc, nie odpowiadam (i nikt ode mnie tego nie oczekuje) za to, co kto robi

Zamieszczone przez smer
                                    A co do przeciekania, to może faktycznie karszerem lepiej nie walić pod antenę... Uszczelka uszczelką, ale na zimne lepiej dmuchać.
                                    korci mnie żeby w konkretnych słowach opisać tak sformułowaną poradę ale zacznę w tradycyjny sposób: pojedziesz na myjnie automatyczną (Ty być może nie jeździsz ale inni użytkownicy mogą podjechać) i efekt końcowy będzie dokładnie taki sam... to się nawet z fabrycznymi antenami zdarza.

I jeszcze o doświadczeniach: używałem dipoli SIRIO (z GPS w stopce) z innego pasma i też miały poważne niedoróbki konstrukcyjne wymagające poprawek niestety użytkownika. Natomiast niedoróbki konstrukcyjne nie zmieniają faktu, iż ta antena nie jest optymalna (nikt o to nie zadbał aby była) do instalacji fabrycznych VW ze względu na brak wzmacniacza. Jej konstrukcja jest daleka od dipola ćwierćfalowego (jak wspomniałem gdzieś wcześniej przy mocach nadajników UKF to ma minorowe znaczenie - kawałek drutu często wystarcza) dedykowanego dla pasma UKF. Można jej użyć do CB (i nawet sobie dociąć odpowiednio) i tutaj sprawdzi się jak każda inna (do momentu aż przecieknie oczywiście)

no a nadmieniając, iż trzeba te anteny dość często wymieniać udzieliłeś jej właściwej rekomendacji. Po takich doświadczeniach mam nadzieje że rozsądek również będzie czynnikiem wspomagającym decyzję. Owszem, dla niektórych ta antena ma wartość praktyczną i ze wszystkimi swoimi konsekwencjami jest akceptowalna, ja natomiast wolę wyjąć antenę CB z bagażnika jadąc w trasę a w mieście mieć jedynie co najwyżej "rekina" na dachu i do tego zmierzam.

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

no a nadmieniając, iż trzeba te anteny dość często wymieniać
                                      Przynajmniej zawsze wtedy, gdy zmieniamy skodzinę na nowszy model (jak właśnie jest w przypadku Piotra i moim, i zapewne wielu innych...)

I nijak ma się to do konstrukcji anteny...

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Owszem, dla niektórych ta antena ma wartość praktyczną
                                        W zasadzie jest to chyba jedyny powód montowania jej.
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8160
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A wiec dzis po jezdzie z florida dwa razy sie wracałem zeby "bata" odkrecic....., zeby mi nie zapier.....do póki nie bedzie znów na dachu triflexa :diabelski_usmiech

Komentarz

Zamieszczone przez smer
                                            Przynajmniej zawsze wtedy, gdy zmieniamy skodzinę na nowszy model (jak właśnie jest w przypadku Piotra i moim, i zapewne wielu innych...)
                                            tak właśnie,
                                            i wszyscy oddają wraz z samochodem antenę, do której są tak przywiązani (naturalna cecha ludzka i wcale z tego nie kpię)... majątku nie kosztuje ale wartość sentymentalna z tego co widzę jest spora.

[ Dodano: Pią 06 Maj, 11 13:36 ]
                                            A wiec dzis po jezdzie z florida dwa razy sie wracałem zeby "bata" odkrecic....., zeby mi nie zapier
                                            ale do czyjego wracałeś samochodu ???
                                            Twój przyjaciel coś wspominał, iż razem z TriFlexem (czy na odwrót) wymieniasz zawsze samochód.

To chyba komuś jakiś niezły numer wykręciłeś a nie tylko bata

Zamieszczone przez zwolin
                                            to nie jest to problem z anteną.
                                            ta antena nie jest dobrana/zaprojektowana optymalnie do FM jak już wspomniałem,
                                            i to jest rzetelna informacja a nie opowiadanie że coś jest dobre o czym wiadomo iż:
                                            1) dla FM będzie wiązać się z pogorszeniem jakości (zasięgu) odbioru
                                            2) trzeba wykombinować dodatkowo stopień wzmacniający i jeszcze go gdzieś wepchnąć (to jest jeszcze do przełknięcia)
                                            3) przecieka i oprócz dodatkowych kosztów (jedna ze zdjęć powyżej właśnie została pozbierana do wiaderka) można narobić sobie biedy w postaci pleśni na podsufitce

ja nie reprezentuję żadnego lobby czy producenta, uważam że czytelnicy forum powinni zostać kompleksowo poinformowani i zgodnie z prawdą. Ktoś w tym wątku zapomniał też wyraźnie napisać: nie myjcie najlepiej samochodów. Nawet używając smaru silikonowego (ja bym się w ten sposób zabrał za uszczelniania podejmując próbę walki) nie wierzę, że zakończy się to 100% sukcesem ze względu na obciążenia mechaniczne i elastyczność karoserii - czy Karcher czy myjnia automatyczna - problem powróci jeżeli konstrukcja stopki nie zostanie zmodyfikowana (pewnie wystarczy dać oring z większą zawartością kauczuku a mniejszą plastiku lub neoprenowy ale producent ma to gdzieś bo zainteresowanie jest średnie tymi antenami a sprzedaż produktu trzeba jakoś utrzymać.

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez smer
                                              tak właśnie,
                                              i wszyscy oddają wraz z samochodem antenę, do której są tak przywiązani
                                              Oczywiście, że oddają antenę wraz z samochodem. Czy Ty wiesz ile czasu trzeba by poświęcić na jej wymontowanie? Łatwiej kupić sobie nową, pomimo że...

majątku nie kosztuje...
                                              kosztuje majtek! Przynajmniej w porównaniu do innych anten. Za mojego pierwszego Triflexa (pisane razem) dałem 300zł, podczas gdy spoko można było wtedy wyrwać antenę za kilkadziesiąt złotych.

ale wartość sentymentalna z tego co widzę jest spora.
                                              Zdrowy rozsądek nie sentyment. Po prostu stawiamy na praktycyzm.

[ Dodano: Pią 06 Maj, 11 13:36 ]
                                              A wiec dzis po jezdzie z florida dwa razy sie wracałem zeby "bata" odkrecic....., zeby mi nie zapier
                                              ale do czyjego wracałeś samochodu ???
                                              Twój przyjaciel coś wspominał, iż razem z TriFlexem (czy na odwrót) wymieniasz zawsze samochód.

To chyba komuś jakiś niezły numer wykręciłeś a nie tylko bata
                                              Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, może zrozumiesz co autor miał na myśli.

Ktoś w tym wątku zapomniał też wyraźnie napisać: nie myjcie najlepiej samochodów. Nawet używając smaru silikonowego (ja bym się w ten sposób zabrał za uszczelniania podejmując próbę walki) nie wierzę, że zakończy się to 100% sukcesem ze względu na obciążenia mechaniczne i elastyczność karoserii - czy Karcher czy myjnia automatyczna - problem powróci jeżeli konstrukcja stopki nie zostanie zmodyfikowana
                                              Jakoś zbyt wielu takich przypadków nie rejestrujemy na forum. Ot, przypadek, pech i już.

Ale widzę, że kolega pomimo iż jest zarejestrowany na forum 5 dni z hakiem, wszystkie wszystkie wątki przeczytał i stąd wypowiada się takim autorytatywnym tonem?

Sorry, ale uważam innova, że albo jesteś psychologiem i specjalnie prowokujesz ludzi, bo do pracy potrzebujesz informacji na temat reakcji na Twoje posty, albo jesteś nieopierzonym zakompleksionym dzieciakiem, który poprzez forum chce się dowartościować...

Aha, ja już nie dam się więcej sprowokować Twoimi postami na tym forum, i myslę że nie tylko ja :wink:

Komentarz

• zwolin
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 656

zwolin napisał/a:
                                                to nie jest to problem z anteną.

ta antena nie jest dobrana/zaprojektowana optymalnie do FM jak już wspomniałem,
                                                i to jest rzetelna informacja a nie opowiadanie że coś jest dobre o czym wiadomo iż:
                                                Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło mi o to, że jak ktoś dziwi się, że antena bez wzmacniacza działa gorzej od ori ze wzmacniaczem to ma problem z głową (w domyśle), a nie z anteną. Dlatego dokłada się wzmacniacz Panie Inżynierze, Doktorze, czy inny znawco techniki radiokomunikacyjnej. Jest to oczywista oczywistość.
                                                A jeśli już masz jakieś matematyczne i fizyczne dowody na miażdżącą przewagę ori anteny nad triflexem, to bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Tylko bardzo proszę o liczby. Od ględzenia to są tematy nietechniczne. Może udźwigniemy ciężar kilku wzorów i prostych obliczeń :szeroki_usmiech
                                                Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                                O II Tour Combi 1.6
                                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• piotrek_os
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8160
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

innova, jako, ze jestem autorem tego postu to śmiem powiedzieć, ze Twoje wypowiedzi nie wnosza nic ciekawego, a nawet, ze tak powiem "zament". Bo wcale FM nie jest duzo gorszy od ori anteny, a zasieg CB jest wystarczający - o praktycznym tzn bezobługowym aspekcie tej anteny juz nie bede wspominał. Podpisuje sie pod wypowiedziami kolegi Smer-a :diabelski_usmiech i kolega Zwolin tez źle nie napisał :szeroki_usmiech A jak juz kiedys bedziesz mial "praktyczną" styczność z tą antena to moze wtedy "ze skrucha" cos napiszesz :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...